Epidemiologija kožnega raka - Garbe, Claus (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
V zadnjih desetletjih je zelo narasla incidenca tako epitelijskih kožnih karcinomov kot malignega melanoma. To je tudi razlog za pospešeno preučevanje zlasti malignih melanomov, zaradi česar jih danes odkrivamo v zgodnejših stadijih. Med prognostičnimi dejavniki je treba pri malignem melanomu izpostaviti zlasti debelino po Breslowu, stopnjo invazije po Clarku, spol, anatomsko lokalizacijo, klinično histološki podtip in starost. Vpliv sončenja na razvoj melanoma je še vedno predmet študij, domnevajo pa, da so najbolj ogrožene osebe, ki so bile v otroštvu izpostavljene občasnemu sončnemu obsevanju. Množični presejalni testi v smislu prevencije problema malignega melanoma niso zmanjšali.
Keywords: Age factors; Epidemiology; Germany; Incidence; Melanoma; Mortality; Nevus, pigmented; Occupational exposure; Prognosis; Risk factors; Skin neoplasms; Sunscreening agents; Ultraviolet rays