Knjižna zbirka p. Žige Škerpina v ljubljanskem frančiškanskem samostanu - Svoljšak, Sonja (Knjižnica, 2009)
V prispevku so predstavljene okoliščine nastanka ter temeljne ugotovitve o knjižni zbirki, ki jo je za potrebe ljubljanskega frančiškanskega samostana v prvi polovici 18. stoletja pridobil p. Žiga Škerpin (1689-1755). V uvodu je podan kratek oris predhodnih izhodišč za raziskavo zbirke, predstavljene pa so tudi osnovne hipoteze. Temu sledita predstavitev zgodovine ljubljanske frančiškanske knjižnice od začetkov do 18. stoletja, ki vključuje tudi kratek življenjepis p. Žige Škerpina ter kratek opis trenutnega stanja in ureditve gradiva v knjižnici. Prispevek se nadaljuje z opisom metodološkega pristopa k raziskavi zbirke, zaključijo pa ga analiza in sklepne ugotovitve o kvalitativnih in kvantitativnih značilnostih zbirke ter značilnostih dekorativnih motivov in obrez na vezavah Škerpinovih knjig.
Keywords: Škerpin, Žiga, 1689-1755; samostanske knjižnice; teološke knjižnice; zasebne zbirke; kulturna zgodovina; Ljubljana; 18.st.