Vpliv aktivacije vnetnega odgovora na anemijo pri bolnikih s srčnim popuščanjem - Ferjan, Mateja (Medicinski razgledi, 2006)
Anemija je pogost pojav pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjcm. Njena pogostnost je pri teh bolnikih večja kot v splošni populaciji in pomembno narašča z resnostjo bolezni cer predstavlja močan neodvisen napovedni dejavnikslabše prognoze. Vedno večja vloga v razvoju anemije pri bolnikih s srčnim popuščanjem se pripisuje aktivaciji vnetnega odgovora, ki dokazano spremlja srčno popuščanje. Namen naše raziskave je bil opredeliti vlogo aktiviranega vnetncga odgovora in posameznih drugih dejavnikov v razvoju anemije ter raziskati njihov vpliv na napoved pri bolniltih s kroničnim srčnimpopuščanjem in anemijo. V prospektivno raziskavo smo vključili 95 prostovoljcev s kroničnim srčnim popuščanjem in anemije, opredeljeno kot vrednosthemoglobina manj od 120 g/I. V sklopu rednega ambulantnega sledenja bolnikov smo pri preiskovancih izvedli anketiranje po vnaprej pripravljenem vprašalniku ter tako pridobili podatke o umrljivosti in obolevnosti preiskovancev v obdobju enega leta ter o času preživetja in vzroku smrti pri preiskovancih, M so v tem obdobju umrli. Umrli preiskovanci (n=37) so imeli v primerjavi s preživelimi (n= 58) hujšo stopnjo anemije (p < 0,05), ledvično popuščanje in sladkorna bolezen sia bila pri njih pogostejša (p < 0,05). V nasproiju z našo hipotezo vnetna aktivacija pri umrlih preiskovancih ni bila pogostejša, prav tako nismo našli povezave med povišanimi koncentracijami CRP in stopnjo anemije. Umrli preiskovanci so bili v povprečju starejši (p < 0,05), po deležu moških oz. žensk pa se niso razlikovali od preživelih. Starost ali spol nista vplivala na stopnjo anemije. Zdravljenje z zaviralci angiotenzinske konvertaze je bilo med umrlimi in preživelimi preiskovanci zastopano v primerljivih deležih. V multivariantni analizi sta bila prisotnostledvičnega popuščanja in sladkoxne bolezni edina neodvisna napovednadejavnika enoletnega preživetja preiskovancev (p < 0,05). (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Anemija; Heart Failure, Congestive; C-reaktivna beljakovina; Anemia; Ledvična odpoved; Survival Analysis; Preživetje, analiza; Kidney Failure; Srce, odpoved kongestivna; C-Reactive Protein; Diabetes Mellitus; ankete; Sladkorna bolezen; Questionnaires; Spolni faktorji; Age Factors; Sex Factors; Starostni faktorji; srčno popuščanje