Rekombinantni človeški proteini - nov nabor učinkovin za zdravljenje luskavice - Kristl, Jernej (Medicinski razgledi, 2005)
Luskavica je kroniena vnetna bolezen, ki prizadene priblizno 2,5 % svetovnega prebivalstva. Klinieno se kaze z odebeljenimi, srebrno-belimi in luskastimi zarisei na kozi, ki lahko pri bolniku povzroeijo hudo nelagodje in boleeino. Za zdravljenje luskavice se veeinoma uporabljajo kortikosteroidi, analogi vitamina D, obsevanje z ultravijolieno A-svetlobo, retinoidi, vendar so obstojeei naeini zdravljenja nespecifieni in le zavirajo mehanizme njenega nastanka. Napredek rekombinantne DNA-tehnologije in boljse poznavanje patofiziologije luskavice sta botrovala razvoju stevilnih imunomodulacijskih beljakovinskih ueinkovin, ki specifieno zavirajo nastanek luskavice. Bioloske ueinkovine delujejo z neposrednim vplivom na limfocite T, njihovo aktivacijo, migracijo ter izrazanje vnetnih mediatorjev. Kljub vsemu ozdravljenja ne zagotovijo, vendar ueinkoviteje lajsajo njene bolezenske znake, poleg tega so vedno bolj varna. Upostevati moramo namree, da je zdravljenje luskavice navadno dolgotrajno, med katerim je prisotnost nezelenih ueinkov pri veeini ueinkovin omejitveni dejavnik. V tem elanku so predstavljena znana dejstva o luskavici, v nadaljevanju pa sledi pregled ueinkovin za njeno zdravljenje s poudarkom na novejsih imunomodulacijskih ueinkovinah.
Keywords: kožne bolezni; luskavica; therapy; zdravljenje; farmakologija; rekombiantni proteini; monoklonalna protitelesa; citokini