Krivdna in objektivna odškodninska odgovornost delodajalca - Končina Peternel, Mateja (Delavci in delodajalci, 2014)
Primarna funkcija odškodninskega prava je v pošteni porazdelitvi rizika nastale škode, sekundarna pa v njegovi preventivni vlogi1. Zato je prav, da ni objektivne odškodninske odgovornosti delodajalca takrat, ko nastanek škode ni povezan z njegovo nevarno dejavnostjo, krivdne pa ne takrat, ko škoda nastane zaradi nerazumnega ravnanja samega oškodovanca, ki ga delodajalec ob vsej potrebni skrbnosti ni mogel pričakovati. S takšno presojo sodišča krepijo preventivno ravnanje delodajalcev in delavcev.
Keywords: delodajalci; odgovornost; odškodninska odgovornost; osebna odgovornost; sodna praksa; zaposleni