Antika v Ljubljani - Sunčič, Maja (Monitor ISH, 2005)
V članku analiziram sodobne uporabe antike v Ljubljani, s posebnim poudarkom na stanju antike v vsakdanjiku od vstopa Slovenije v EU maja 2004. Uporabe antike odseva slovenski imaginarij, zato jo je potrebno primerjati z uporabo pred (do 1990) in med tranzicijo (1990-2004) v Sloveniji. Po številu prodanih vstopnic je bil leta 2004 v Sloveniji najbolj priljubljen film epski spektakel Troja, leta 2005 pa se je dobro odrezal zgodovinski spektakel Aleksander. V obeh primerih lahko opazujemo mednarodno porast uporabe antike v popularni kulturi. Pri opazovanju razvoja uporabe antičnih imen v Ljubljani pa bomo primerjali stanje v centru in v BTC.
Keywords: vsakdanje življenje; potrošništvo; imaginarij; popularna kultura; cultural heritage; kulturna dediščina; Argonauts; Argonavti; Slovenia; Slovenija