Merjenje gerotranscendence v Sloveniji - Gerdina, Otto (Družboslovne razprave, 2020)
Prispevek temelji na metodološki raziskavi, s katero smo preverili in za uporabo v Sloveniji ustrezno prilagodili instrument za merjenje gerotranscendence, ki ga je razvil dr. Lars Tornstam. Lestvico s 25 trditvami smo najprej prevedli v slovenščino in jo kulturno prilagodili s pomočjo ekspertov. Nato smo prevod predtestirali z izvedbo 14 kognitivnih intervjujev. Rezultati predtestiranja so pokazali, da je devet prevodov trditev problematičnih. Namen tega prispevka je prikazati metodološko pomembne razlike v razumevanju teh devetih trditev, ki se nanašajo na gerotranscendenco, na podlagi kognitivnih intervjujev predlagati ustreznejše prevode in predstaviti pomen predtestiranja anketnega vprašalnika.
Keywords: Družboslovna metodologija; Gerontologija; Gerontology; gerotranscendenca; Lestvičenje; Scaling (Social sciences); Social science methodology