Kdo in kako naj vzgaja dobre državljane? - Vačun, Maja (Analiza (Ljubljana), 2025)
V prispevku razmišljamo o tem, kakšnega državljana potrebuje liberalno-demokratična družba in kakšna je vloga vzgojno-izobraževalnega sistema pri oblikovanju »dobrih« državljanov. Dobro državljanstvo presega državljansko znanje in veščine ter temelji na državljanskih vrlinah (odgovornost, pravičnost, solidarnost, pripravljenost na sodelovanje, skrb za skupno dobro), ki vključujejo motivacijo in se izražajo v dejanjih. Izobraževalni sistem ima pomembno vlogo pri razvijanju teh lastnosti, vendar je le eden izmed dejavnikov, ki oblikujejo mlade. Pomembna je povezanost šole z drugimi družbenimi sferami ter celostni pristop k državljanski vzgoji. Analiza aktualnega učnega načrta za predmet domovinska in državljanska kultura in etika kaže, da ta daje večji poudarek državljanskemu znanju kot državljanskim veščinam in vrlinam. Mednarodna raziskava ICCS 2022 izpostavlja slabe dosežke slovenskih osnovnošolcev na področju državljanske vednosti, njihovih stališč glede pomembnih tem v družbi, slabe participacije v šolskem in drugih okoljih kakor tudi njihove izražene pripravljenosti za angažiranje v prihodnosti.
Keywords: curriculum; država; Filozofija; good citizens; učni načrti; virtues; vrline; Vzgoja in izobraževanje