Družbene neenakosti, strukturne sheme in teoretski koncepti - Hafner-Fink, Mitja (Teorija in praksa, 1993)
Izhodišče je koncept večdimenzionalnosti prostora družbene neenakosti. Možno je razlikovati dva temeljna tipa strukturiranja družbe: na temelju funkcionalno-relacijske sheme in na temelju kontinuuma hierarhije družbenih položajev. Ta dva tipa implicirata dva pristopa k proučevanju socialne strukture: razrednega in stratifikacijskega. Gre za prepletanje obeh, zahtevana pa je enotna teorija, ki bi povezovala obe shemi. Ilustrativen je prikaz treh idealno-tipskih modelov socialne stratifikacije, ki prikazujejo povezanost med podsistemom vlog (ki ustreza funkcionalno relacijski shemi) in podsistemom porazdelitve dobrin (ki ustreza hierarhični shemi).
Keywords: družbena slojevitost; družba; society; družbena neenakost; družbena struktura; teorije; modeli