Vpliv temperature termične obdelave na dielektrične lastnosti lesa - Jošt, Matej (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2004)
V prispevku so predstavljeni rezultati vpliva temperature termične obdelave na dielektrične lastnosti bukovine (Fagus sylvatica L.) in smrekovine (Picea abies L.). V eksperimentu smo uporabili diskaste preskušance premera 45 mm in debeline 5 mm, ki smo jih termično obdelali pri sedmih različnih temperaturah (50 do 200°C). Dielektrične lastnosti preskušancev smo ugotavljali pri devetih različnih frekvencah (2 do 10 MHz). Vse meritve smo opravili pri sobni temperaturi z impedančnim analizatorjem HP 4191A RF po metodi z mikrometrom, na katerega sta bili pritrjeni diskasti aluminijasti elektrodi. Na osnovi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da se dielektrična vrednost lesa in izgubni kot zmanjšujeta z naraščajočo temperaturo obdelave, če je le-ta višja od 100°C. Dielektrična vrednost lesa je nižja pri večji izgubi mase preskušanca.
Keywords: dielektrične lastnosti; les; vpliv temperature