Pražni pojmi in težavno znanje v visokošolskem poučevanju, učenju in kurikulumu - Cvetek, Slavko (Pedagoška obzorja, 2014)
V vsaki disciplini ali predmetu viso - košolskega poučevanja in učenja oziroma študija obstajajo pojmi in ideje, ki so ključnega pomena za študentovo razumevanje tega predmeta oziroma discipline. Razumevanje teh pojmov predstavlja za študente %prag%, ki ga morajo prestopiti, da bi lahko razvili načine mišljenja in ravnanja, ki so značilni za ta predmet ali disciplino, in začeli razmišljati kot inženirji, ekonomisti, zdravniki, učitelji itn. Razume - vanje pražnih pojmov pa ni enostavno in pomeni za študenta premik, ki je tako epistemološki kot onto - loški (premik v študentovi subjektivnosti), to pa za mnoge študente predstavlja precejšnjo težavo. Teori - ja pražnih pojmov se v osnovi ukvarja z vprašanjem, kdaj in kako pride v procesu učenja določenega poj - ma ali ideje do %resničnega% razumevanja in kaj to pomeni za visokošolsko poučevanje in oblikovanje predmetov in študijskih programov. Avtor na osnovi obsežnega pregleda literature o pražnih pojmih ugo - tavlja, da predstavlja koncept (teorija) pražnih poj - mov teoretsko utemeljen in metodološko konsistenten ter uporaben okvir za preučevanje visokošolskega poučevanja in učenja ter oblikovanje visokošolske - ga kurikuluma s ciljem doseganja večje kakovosti in učinkovitosti visokošolskega poučevanja in učenja.
Keywords: threshold concepts; visoko šolstvo; visokošolski študij; troublesome knowledge; pražni pojmi; quality of higher education teaching and learning; curriculum; curriculum design; kurikulum