Krajinski kodi v slovenski umetnostni zgodovini - Zgonik, Nadja (Monitor ISH, 2006)
V začetku dvajsetih let preteklega stoletja se je v umetnostni zgodovini uveljavila nova metodologija, umetnostna geografija. Poudarjala je pomen prostorskih okoliščin za določeno kulturno proizvodnjo, pri čemer je analizirala tako geomorfološke značilnosti in klimatske pogoje kot vlogo družbenih okoliščin, še posebno nacionalne identitete. Ta umetnostnozgodovinska metoda je doživela svoj vrhunec v tridesetih letih, nato pa je bila diskreditirana in v glavnem pozabljena. Toda pri evropskih narodih, ki niso imeli vodilne vloge v zgodovini evropske umetnosti, se je v času svojega vrhunca razvila v metodologijo, s pomočjo katere lahko še danes raziskujemo identiteto obrobnih kulturnih in družbenih skupin ter področij.
Keywords: art history; umetnostna zgodovina; umetnostna geografija; nacionalna identiteta; regionalna identiteta; prostorska identiteta; krajinsko slikarstvo; geozgodovina umetnosti