Turistični obisk in zavarovana območja - primer Triglavskega narodnega parka - Cigale, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
Zavarovana območja nudijo obiskovalcem naravne in druge kakovosti, hkrati pa turizem in rekreacija ta območja vse bolj sooblikujeta. Na primeru Triglavskega narodnega parka, natančneje Zgornjesavske doline, smo poskušali ugotoviti, v kolikšni meri sta skladni varstvena in turistična funkcija zavarovanih območij. Pri tem smo se osredotočili na mnenja, poglede in stališča obiskovalcev. Zanimalo nas je, ali so razlogi, zaradi katerih prihajajo turisti, in njihove želje oz. predlogi v zvezi z nadaljnjim razvojem turizma v TNP v skladu z varstveno funkcijo našega edinega narodnega parka.
Keywords: environmental protection; Slovenia; Slovenija; sustainable development; tourism; trajnostni razvoj; Triglav National Park; Triglavski narodni park; turistična geografija; turizem; varstvo okolja; zavarovana območja