Coppov piranski kodeks - Vodopivec, Jedert (Knjižnica, 2002)
Piranski kodeks kartografa Pietra Coppa, je verjetno najdragocenejši kartografski dokument, hranjen na ozemlju republike Slovenije, ki nesporno sodi med dediščino svetovnega merila. Danes ga hranijo v Pomorskem muzeju "Sergej Mašera" v Piranu. Kodeks je sestavljen iz rokopisnega tekstovnega in tiskanega kartografskega dela. Tekstovni del, ki vsebuje "De summa totius orbis" in "Portolano" je težko berljiv in na mnogih mestih močno poškodovan, na kartografskem delu pa so opazne zlasti raztrganine na pregibnih sredinskih delih ter porjavelost in preperelost papirja na koloriranih mestih. Poškodbe so posledica korozivnega delovanja kovinskih ionov, ki jih vsebujejo železotaninska črnila in bakrovi pigmenti. Poškodbe so tudi razlog, da mora biti kodeks deležen strožjih pogojev hranjenja, in sme biti dan na vpogled le ob izjemnih priložnostih in pod predpisanimi klimatskimi pogoji.
Keywords: kodeksi; rokopisi; kartografsko gradivo; zaščita gradiva; konservacija