Rečni meandri na kraških poljih - Černuta, Luka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2010)
Rečni meandri predstavljajo najpogostejšo tlorisno obliko nižinskih rek. Na (pre)oblikovanje rečnih meandrov na kraških poljih najizraziteje vpliva režim poplavnih voda. Poplave namreč narekujejo prostorsko-časovno conacijo meandrotvornih procesov, od česar zavisi obstoj meandrotvorno aktivne oziroma meandrotvorno pasivne faze razvoja meandrov. Šolski primer meandrov, nastalih zaradi delovanja in součinkovanja preučevanih meandrotvornih procesov, predstavljajo meandri Dobravke na Radenskem polju.
Keywords: kras (geologija); krasoslovje; kraška polja; meandri; poplavna območja; površinske vode; rečne struge; Slovenia; Slovenija