Znanstveni in metodološki okoljski izzivi geografije 21. stoletja - Plut, Dušan (Geografski vestnik, 2010)
Članek obravnava pričakovane spremembe položaja, vsebine in raziskovanja geografije, ki naj bi bile njen odgovor na večplastne okoljske izzive. Sodobno geografijo označuje pretirana dihotomija med fizično geografskimi in družbeno geografskimi pristopi. Koncept trajnostnosti/sonaravnosti in okoljsko vsebinsko polje ponujata geografiji eno od večjih (ne pa edine) priložnosti vsebinske integracije in metodološke prenove. Geografsko razumevanje udejanjanja načela trajnostnosti izhaja iz prepoznavanja pomena zmogljivosti oziroma omejitev okolja pri načrtovanju razvoja.
Keywords: geografija; geography; teorija; theory; environmental protection; varstvo okolja; ecology; ekologija; sustainable development; trajnostni razvoj; regionalni razvoj