Algoritmična personalizacija kot izziv in premislek (za družbo) - Praprotnik, Tadej (Monitor ISH, 2022)
Članek se osredotoči na procese algoritmizacije na ravni vsakdanjega življenja in predstavi družbeno-kulturne posledice sodobnih in vse bolj navzočih algoritemskih priporočil. Algoritemska priporočila imajo namreč moč za strukturiranje verjetnosti prihodnjih dogodkov in kreirajo prihodnja delovanja posameznikov. Besedilo predstavi algoritme kot tehnološko infrastrukturo vsakdanjega življenja, ki omogoča in določa verzije sodobne družbenosti in izpostavi družbeno konstruiranost algoritmov. Članek najprej opredeli algoritme, predstavi tehnološko arhitekturo, na kateri temeljijo algoritmi, in izpostavi različne družbene probleme, ki jih v zadnjem času naslavljamo skozi termin algoritmična personalizacija. Algoritemska priporočila odražajo statistične korelacije in verjetnosti za populacijo (kategorijo), ne pa za posameznika, ki prejema priporočila. Njihova statistična objektivnost in zanesljivost bistveno poenostavlja in hkrati omejuje posameznikovo zaznavanje sveta. Za celovitejše razumevanje sodobnega življenja je nujno obravnavati algoritme kot vsakdanjo sestavino ter razumeti algoritme kot družbeno-tehnično možnost, ki strukturira in oblikuje naše vsakdanje življenje. Ko sprejmemo temeljno algoritmičnost življenja in družbe, je to lahko tudi začetno izhodišče za prizadevanje za drugačne algoritme.
Keywords: algorithms; algoritmi; communication technologies; consumers; datafication; komunikacijska tehnologija; personalizacija; personalization; potrošniki; upodatkovljenje