Soulages, Richter, and others - Rusinko, Marcela (Acta historiae artis Slovenica, 2025)
V raziskavi ugotavljamo, kako lahko sodobne abstraktne vitražne intervencije globoko spremenijo vzdušje in pomen srednjeveških sakralnih spomenikov ter jim dodajo nove plasti duhovne, estetske in kolektivne identitete. Z osredotočanjem na nefigurativna dela priznanih umetnikov, kot so Pierre Soulages (opatijska cerkev Sainte-Foy v Conquesu, Francija), Gerhard Richter (katedrala v Kölnu, Nemčija) ter Stanislav Libenský in Jaroslava Brychtová (katedrala sv. Vida, Praga), v raziskavi proučujemo, kako takšni posegi ponovno interpretirajo tradicijo s sodobnim vizualnim jezikom. Obravnavamo performativno in simbolno moč teh umetniških del, proučujemo namene umetnikov in naročnikov ter razlagamo, kako njihovi projekti odražajo širše ideološke kontekste politično razdeljenega sveta in njegove razsežnosti. Končno v raziskavi proučujemo tudi edinstveno resonanco med srednjeveškim in sodobnim umetniškim izrazom ter razkrivamo, kako lahko abstraktno vitražno steklo služi kot duhovna in družbena legitimizacija v zgodovinsko večplastnih sakralnih prostorih.
Keywords: abstract stained glass; abstraktna umetnost; Brychtová, Jaroslava; cerkve; cerkvena umetnost; Cologne (Germany); commodification of art; Gerhard Richter; Jaroslava Brychtová; Köln (Nemčija); Libenský, Stanislav; medieval monuments; Pierre Soulages; Praga (Češka); Prague (Czechia); Richter, Gerhard; slikana okna; Soulages, Pierre; srednjeveški spomeniki; stained glass; Stanislav Libenský; St-Foy de Conques; St-Foy de Conques (Francija)