Ethno-national, religious, ideological and sexual diversity - Klicperová-Baker, Martina (Javnost (Ljubljana), 2012)
V kontekstu večnivojskega vladovanja, kot ga najdemo v Evropski Uniji, kjer soelite v javni sferi bolj dejavne, je še posebej pomembno ugotoviti, ali se stališča državljanov skladajo s stališči elit, ki trdijo, da jih predstavljajo. Članek primerja stališča elit s stališči reprezentativnega vzorca državljanov, pri čemer se osredinja na njihova stališča do etno-nacionalne, verske in spolne raznolikosti. Rezultati potrjujejo povezanost med stališči elit in državljanov in razkrivajo nekatere zakonitosti. (1) Etnične in ideološke skupine, ki jih soseske zavračajo, so bile s strani elit prepoznane kot relevantne za družbeno raznolikost. (2) S strani državljanov najbolje sprejeti imigrantski delavci so bili tudi v očeh elit videni kot najbolj pomembni za družbeno raznolikost. (3) Spolna raznolikost predstavlja bolj kompleksen odnos - kjer so geji najbolj sprejeti,jih elite dojemajo kot bodisi zelo relevantne (Avstrija, Danska) bodisi irelevantne za družbeno raznolikost (Češka, Francija, Italija, Španija). V državah z visokim javnim zavračanjem gejev, gledajo elite na LGBT kot na zelo relevantne (Turčija, Bolgarija, Estonija). Elitna stališča o relevantnosti spodbujajo večjo toleranco v javnosti; javna netoleranca povečuje prepoznavanje relevance marginaliziranih skupin.
Keywords: Družbene skupine; Social groups; Elite; Stališča; Elites; Države Evropske unije; Evropa; Europe; Attitudes; European Union; European Union countries; Evropska unija; državljani; družbeno vedenje; social psychology; socialna psihologija; javno mnenje; družbena neenakost; manjšine; družbena elita