V prerezu slovenske empirične literarne znanosti - Perenič, Urška (Slavistična revija, 2013)
Razprava prikazuje in kritično presoja stanje na področju empiričnega literarnovednega študija, zlasti tiste prispevke, ki predstavljajo "ortodoksnejšo" različico empirične literarne znanosti. Stagnacijo v spoznavnoteoretični diskusiji skuša preseči s premislekom nekaterih novejših raziskav možganskih funkcij. Nič manjša vloga ni pripisana raziskavam, ki predvsem uporabljajo empirične metode in tudi prispevajo k empirizaciji literarne vede. Predstavljena so glavna imena, dosežki ter inštitucije, kjer se na Slovenskem izvajajo empirične študije literature.
Keywords: empirical literary studies; empirična literarna znanost; institutions; literarnovedne inštitucije; methodological empiricization; metodologija; radical constructivism; radikalni konstruktivizem; Slovene literary criticism; slovenska literarna veda; teorije kognicije; theory of cognition