Nanoteranostiki in njihov potencial v personalizirani medicini - Dragar, Črt (Farmacevtski vestnik, 2021)
Z uspešnim razvojem številnih nanodostavnih sistemov za vnos zdravilnih učinkovin in diagnostikov v zadnjih šestdesetih letih se je uveljavilo tudi področje nanoteranostikov. Ti multifunkcionalni sistemi, ki vsebujejo terapevtsko in diagnostično komponento, omogočajo bolj učinkovito in posamezniku prilagojeno zdravljenje ter neinvazivno zgodnjo diagnostiko bolezni in/ali spremljanje zdravljenja. Zaradi številnih prednosti predstavljajo nanoteranostiki pomemben korak od pristopa >>enega zdravila, ki ustreza vsem<< k posamezniku prilagojenemu zdravljenju. Kljub bliskovitemu razvoju pa ostajajo določeni izzivi, s katerimi se bo treba soočiti, če želimo, da bodo nanoteranostiki uspešno prešli iz raziskav v klinično uporabo.
Keywords: Diagnostika; Dostavni sistemi; nanodostavni sistemi; Personalizirana medicina; teranostika; Zdravljenje