Finančno premoženje države in privatizacija - Dolenc, Primož (Naše gospodarstvo, 2006)
V zahodnoevropskih državah so bile države (vlade) pred obsežnimi vali privatizacije pomembne lastnice finančnega premoženja, ki pa so ga kasneje večinoma privatizirale. Zakaj so države po več desetletjih lastništva in kljub teoretičnim opravičilom začele z obsežnimi privatizacijami državnih podjetij? Prispevek obravnava to tematiko s teoretičnega in empiričnega stališča ter proučuje razmere v Sloveniji. Za tranzicijske države je namreč še vedno in ponovno aktualno vprašanje upravljanja finančnega premoženja države, predvsem s stališča privatizacije le-tega. Zanima nas, kakšna je strategija in perspektiva finančnega premoženja države pri nas.
Keywords: državno premoženje; management; upravljanje; delitev; privatizacija; strategija; Slovenia; Slovenija