Purposes and mechanisms of goal planning in rehabilitation - Playford, Diane (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Povzetek Določanje ciljev je definirano kot proces razpravljanja in pogajanja, pri katerem pacient in strokovnjaki iščejo ključne prioritete za posameznika ter se dogovorijo do katere ravni izvedbe bo pacient moral obvladati določene dejavnosti v nekem določenem časovnem okviru. Smatra se kot osrednja veščina rehabilitacijskih strokovnjakov (1), toda dokazi, da zaradi nje pri pacientih pride do razlik, so omejeni. Nedavni Cochranov pregled postavljanja ciljev v rehabilitacijski praksi kaže, da obstaja le nekaj slabo kakovostnih dokazov, da določanje ciljev lahko izboljša izide, vendar le pri samoučinkovitosti ne pa pri telesnem funkcioniranju (2). Postavljanje ciljev zahteva precej časa in naporov (3), zato se postavlja vprašanje ali se jih splača postavljati? Namen določanja ciljev se razlikuje pri različnih skupinah pacientov in v različnih ustanovah. Izkušeni kliniki se osredotočajo na proces razpravljanja in pogajanja, medtem ko se mlajši kliniki osredotočajo na oblikovanje ciljev, da jih ubesedijo po principu SMART (4). To morda kaže na dve različni aktivnosti. SMART določanje ciljev je dobro, toda z njim je nekaj težav. Malo ljudi si postavlja SMART cilje, in če to naredijo, kot na primer ob novem letu, jih pogosto prelomijo. Ljudje uporabljajo SMART cilje na njihovih delovnih mestih. To je uporabno, kadar so cilji specifični, postavljeni soglasno in sprejemljivi, če se smatrajo kot pomoč in kot olajševalec, če so izvajalci dovzetni za ideje, zmožni načrtovanja in če je ocenjevanje izvedbe uvod v nadaljnje postavljanje ciljev, ne pa oceno. Razlika med delom in rehabilitacijo je, da si morajo biti vsi na jasnem o "misiji" njihovega delovnega mesta in cilji so oblikovani tako, da naredijo delo mesto učinkovitejše. Kaj potem je misija rehabilitacije? Ali je obravnava okvar, izboljšanje dejavnosti in sodelovanja, priprava pacientov na odpust iz bolnišnice ali kaj drugega? Preden rehabilitacijski strokovnjaki določijo cilje, moramo natančneje vedeti zakaj delamo tako, ker bo to vplivalo na to kako cilje določamo in tudi naš pristop k temu.
Keywords: dolgoročni cilji; določanje ciljev; Goals; goals setting; long temn outcomes; mechanisms; mehanizmi; rehabilitacija; Rehabilitation; vocational rehabilitation