Prediktor, fatalizem in miselni eksperimenti - Šuster, Danilo (Analiza (Ljubljana), 2021)
V članku analiziram kratko zgodbo Kaj se pričakuje od nas (Chiang, 2005) kot primer filozofskega miselnega eksperimenta, ki domnevno dokazuje, da ni svobodne volje. Pri tem uporabim členitev po stopnjah, ki jo je za miselne eksperimente predlagal Miščević (2012: 2017): najprej scenarij in hipoteza, potem model in razumevanje, vživetje in izpeljava posledic, spontani intuitivni odgovor, uvedba variacij. Miselni eksperiment nas vodi do tega, da v domišljiji 'vidimo' in razločimo pojmovne komponente tam, kjer jih običajno ne. Prediktor uvede ločitev smeri časa in smeri vzročnosti. Ta obrat smeri vodi do kolizije našega doživljanja časa in sebe kot vzročnega dejavnika v času. Dejanski red našega delovanja je vzročni, izkustveni red pa je časovni. Pa vendar miselni eksperiment ne uspe dokazati, da naše izbire niso svobodne, saj temelji na zmotni logiki argumentov za fatalizem.
Keywords: causality; čas; fatalism; fatalizem; free will; miselni eksperiment; svobodna volja; thought experiment; time; vzročnost