Moč mišične kontrakcije, izvabljene z električno stimulacijo - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Živčno-mišično električno stimulacijo skeletnih mišic pogosto uporabljamo v terapevtske namene. Podatki o izboljšanju mišične moči pri različnih intenzitetah električne stimulacije se v svetovni strokovni literaturi močno razlikujejo. Z naraščanjem intenzitete električna stimulacija postane neprijetna in boleča. Prag bolečine se med posamezniki razlikuje, zato je na pragu bolečine pričakovati različno silo mišične kontrakcije. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti, kakšna je moč kontrakcije kvadricepsa, izvabljene z živčno-mišično električno stimulacijo tik pod pragom bolečine (tj. električno stimulacijo maksimalne tolerance), glede na moč, ki jo preiskovanec doseže pri maksimalni voljni izometrični kontrakciji iste mišične skupine. Metode: V raziskavo smo vključili 12 zdravih moških preiskovancev v starosti od 22 do 73 let. Izmerili smo navore pri izometrični kontrakciji ekstenzorjev obeh kolen pri maksimalni voljni kontrakciji in med električno stimulacijo maksimalne tolerance, med katero preiskovanci niso voljno napenjali mišic. Rezultati: Povprečni navor ekstenzorjev kolen, dosežen pri električni stimulaciji maksimalne tolerance, je znašal na desni strani 34,2 Nm oziroma 15 % vrednosti pri maksimalni voljni kontrakciji, in na levi strani v povprečju 39,9 Nm oziroma 18 % vrednosti pri maksimalni voljni kontrakciji. Izrazite povezanosti rezultatov s starostjo nismo opazili pri nobenem od izmerjenih parametrov. Zaključek: Z električno stimulacijo maksimalne tolerance smo izzvali kontrakcijo kvadricepsa s približno 1/6 navora, ki ga preiskovanci dosežejo pri maksimalni voljni izometrični kontrakciji iste mišice. Razlike v odzivnosti so med preiskovanci velike, zato je treba v klinični praksi nastavitev parametrov električne stimulacije prilagoditi posameznemu pacientu.
Keywords: Electric Stimulation Therapy; električna stimulacija; isokinetic contraction; izometrična kontrakcija; mišična kontrakcija; Muscle Contraction; Navar; navor; neuro-muscular electrical stimulation maximal tolerance; torque