Les stratégies intonatives a l'échange oral en slovene et en français - Zwitter Vitez, Ana (Linguistica (Ljubljana), 2002)
Sodobno jezikoslovje govora stavčno intonacijo obravnava kot glasovno sredstvo, ki v tvorbi in zaznavi govornih sporočil sodeluje pri uresničevnaju stavčne forme in sporočanjskih namenov. Ker upovedani stavki tvorijo celoto besedila, je tudi intonacija avtonomnno jezikovno sredstvo, ki prispeva h gradnji koherentnih spontanih govornih tvorb. Pričujoča kontrastivna raziskava vloge intonacije v tvorjenju slovenskih in francoskih spontanih govornih tvorb izhaja iz metodologije in izsledkov raziskovalne skupine s Sorbonne Nouvelle - Paris III, ki deluje pod vodstvom Mary-Annick Morel. Analiza slovenskega in francoskega govorjenega korpusa vpeljuje razčlembo intonacijskih obrisov na govorjene odstavke in nato še na oblikoskladenjski ravni primerja zgodbo slovenskega in francoskega govorjenega odstavka. Znotraj omenjenih diskurzivnih enot so izpostavljena vezala, ki pri uresničevanju govornih strategij glede na svoje intonacijske značilnosti nastopajo v dveh vrstah predvidevanj: soizjavljanju insogovoru. Analiza tako upošteva intonacijske in oblikoskladenjske značilnosti slovenskihin francoskih govornih sporočil ter glede na opisane kriterije predlaga različne prevodne rešitve.
Keywords: francoščina; French; govor; intonacija; Slovene; slovenščina; tonematika