Zapleti z gravitacijsko konstanto - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2014)
V seznamu osnovnih konstant CODATA so relativno negotovost gravitacijske konstante ?$\mathcal{G}$? v zadnjem času dvakrat povečali. Razlike med izmerjenimi vrednostmi so večje od navedenih negotovosti. ?$\mathcal{G}$?je najbolj negotova od vseh osnovnih konstant. Izmerili so jo tudi v Mednarodnem uradu za uteži in mere. Zelo natančna merjenja so zanimiva tudi s fizikalnega gledišča.
Keywords: fizika; physics; osnovne konstante; gravitacijska konstanta; relativna negotovost