Analiza vpliva zelene infrastrukture na površinski odtok z urbanega območja - Vozelj, Urban (Acta hydrotechnica, 2023)
Sedanji načini gradnje in izrazito povečevanje urbanizacije prispevajo k velikemu deležu neprepustnih površin. Takšne površine zmanjšujejo infiltracijo padavin v tla, kar vodi k večjim površinskim odtokom, ki imajo lahko negativne posledice z vidika poplavne varnosti. Z vpeljavo zelene in hibridne infrastrukture poskušamo izboljšati značilnosti urbanih površin z vidika povečanja infiltracije padavinske vode. V raziskavi smo obravnavali večje industrijsko območje Rudnik v Ljubljani. Na podlagi podatkov o značilnostih padavin in lastnosti tal smo izračunali površinski odtok za trenutno stanje in stanje po vpeljali izboljšav, pri čemer smo kot ukrepe upoštevali zelene strehe, zasaditev dreves in porozne talne površine. Na podlagi analize podatkov, meritev in izračunov smo ugotovili, da zelena infrastruktura pozitivno prispeva k zmanjšanju površinskega odtoka na urbanih površinah. Na letnem nivoju so bile razlike do 20 %, na nivoju večjega nevihtnega padavinskega dogodka pa do 10 % v primerjavi s stanjem brez izboljšav. Z vidika površinskega odtoka smo kot najboljšo rešitev prepoznali vpeljavo poroznih talnih površin, pri čemer so bile razlike med izbrano infrastrukturo relativno majhne. S finančnega vidika se je kot najboljša rešitev izkazala zasaditev dreves, saj ta lahko zagotavljajo podobno zmanjševanje površinskega odtoka kot zelene strehe in porozne talne površine, pri tem pa so stroški izgradnje in vzdrževanja manjši.