Evolving concepts of protection of minorities - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1996)
Članek je rezultat večletnega raziskovanja pravnega urejanja medetničnih odnosov in v tem okviru zlasti še mednarodnopravnega in ustavnopravnega varstva etničnih manjšin. Podrobneje predstavlja družbeni in zgodovinski okvir, v katerem so nastajale in se uveljavljajo zaščita (etnične) manjšine in njihove posebne pravice, kot specifičen segment celote temeljnih človekovih pravic in svoboščin. V tem kontekstu analizira naravo, vsebino in vlogo države (zlasti nacionalne države kot njene specifične oblike) in mednarodne skupnosti ter njuno prepletanje in soodvisnost. Posebno pozornost namenja odnosu med narodom in (nacionalno) državo ter zgodovinskemu nastanku in opredelitvi etničnih manjšin.
Keywords: mednacionalni odnosi; mednarodne organizacije; mednarodno pravo; nacionalne države; narodne manjšine; pravice manjšin; ustavno pravo; varstvo manjšin; zaščita manjšin