Spremembe rabe tal na območjih s poplavno nevarnostjo v Sloveniji - Žiberna, Igor (Geografija v šoli, 2024)
Človek je s svojim vplivom na podnebje vplival tudi na vodni krog. Posledice tega se kažejo tudi v intenzivnejših padavinah, ki lahko pripeljejo do poplav. Slovenija sodi med območja, kjer so poplave naraven pojav, ki ga ni mogoče preprečiti. V pogojih podnebnih sprememb lahko pričakujemo, da se bo nevarnost poplav povečevala, zato je kakovostno upravljanje z obvodnim svetom velikega pomena, saj tako manjšamo možnost škode ob poplavah, ogroženosti infrastrukture in celo človeških življenj. V članku smo analizirali spremembe rabe tal na območjih s poplavno nevarnostjo v Sloveniji med letoma 2000 in 2023. Pri tem smo se osredotočili predvsem na neustrezne oblike rabe tal na poplavnih območjih. Analizirali smo tudi smeri spremembe rabe tal na območjih s poplavno nevarnostjo. Rezultati kažejo, da smo v obravnavanem obdobju na poplavna območja posegali z neprimernimi oblikami rabe tal, tudi z gradnjo infrastrukture, ki ima najvišji škodni potencial. Članek opozarja, da bi pri posegih v obvodni svet morali v večji meri upoštevati naravne omejitve zaradi možnosti poplav.
Keywords: floods; land use; lood-prone areas; naravne nesreče; natural disasters; poplave; poplavna varnost; raba tal; Slovenia; Slovenija