Pomen okoljske ozaveščenosti in sodelovanja javnosti za trajnostni razvoj - Špes, Metka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2008)
Pri trajnostnem razvoju, ki zahteva uravnoteženost med ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi cilji, je ključnega pomen tudi najširša udeležba javnosti. Za poznavanje ekoloških in razvojnih odločitev pa je potrebno zagotoviti objektivne informacije in dvig splošne okoljske zavesti. Posameznik ali skupine ljudi bodo reakcije na negativne pojave v okolju gradili na njegovi percepciji, ki pa ne ustreza vedno objektivnemu stanju, ampak ga modificirajo različni dejavniki, med njimi tudi dostop do informacij in sodelovanje javnosti pri odločanju.
Keywords: ecology; ekologija; environmental protection; varstvo okolja; sustainable development; trajnostni razvoj; sonaravni razvoj; javnost; informiranje