Čustveni odzivi na uničenje in obrat vere v Žalostinkah, Habakuku in Jobu - Krašovec, Jože (Bogoslovni vestnik, 2025)
Članek analizira jezikovna, semantična in slogovna sredstva izražanja nasprotij med materialno in duhovno resničnostjo, kot jih ob doživljanju uničenja dežele, pravnega in socialnega reda ter osebne blaginje – na vseh ravneh vizije in razlage stvarstva ter življenja v njegovih kontrastih – z monologi, dialogi in pesniškimi prispodobami prikazujejo Žalostinke, prerok Habakuk in Jobova knjiga. Osredotočamo se na interakcijo med čustvovanjem in razumskim dojemanjem duhovnega odziva na materialne izgube. Neustavljivo iskanje odgovorov na vprašanje, kateri so razlogi za uničenje zunanje človekove moči in veljave, kaže, da omejeni človeški razum sicer ne najde zadovoljivega odgovora na ravni tvarnega sveta in ostrine uma, toliko bolj pa ostri notranji čut za dojemanje duhovne intime. Na ravni duha vernik pot iz najtemnejših domen sveta lahko najde v njegovih pojavih – s svetlobo notranjega vida v duhovni izkušnji srečanja z osebnim Bogom, ki premika meje med materijo in duhom, časovnostjo in večnostjo. Knjiga Žalostink ob pogledu na ruševine Jeruzalema čuti moč vere in upanje proti upanju v rešitev zaradi možnosti, da trpljenje sprejmemo brez predrzne zahteve po racionalnih razlagah za obstoječe stanje. Prerok Habakuk je v svoji viziji sveta, ki mu vladajo krivičniki in zatiralci, deležen zagotovila Boga, da bo v poslednji sodbi nasprotja v svojem stvarstvu izravnal. Krivični kljub navidezni moči nimajo prihodnosti, »pravični pa bo živel zaradi svoje vere« (2,4). Primerjava podobnosti in razlik v okoliščinah preizkušnje, argumentih in odzivih kaže, da sporočilo teh knjig v njihovih teoloških temeljih in namenih lahko do dna premotrimo šele v okviru širših intertekstualnih obzorij.
Keywords: Habakkuk; Habakuk; Job; Lamentations; preizkušnja; preobrazba vere; transformation of faith; trial; Žalostinke