Psihopatologija duševno manj razvitih otrok - Havliček, Tomo (Medicinski razgledi, 1999)
Izvleček. Vprašanje duševnega zdravja duševno manj razvitih otrok se postavljav ospredje v zadnjih dvajsetih letih, ko pričenjamo govoriti o "dvojni diagnozi", torej soobstajanju duševnih motenj in duševne manjrazvitosti. Zaradi relativne nerazvitosti področja ostaja še veliko nejasnosti na področjih razpoznave duševnih motenj, njihovih vzrokov, dejavnikov, ki vplivajo nanje, ter njihove zdravstvene obravnave. V raziskavi smo poskušali ugotoviti, ali se duševno manj razviti otroci po svojih telesnihin socialnih značilnostih razlikujejo od duševno ustrezno razvitih otrok. Obenem so nas zanimali vplivi različnih demografskih, telesnih in socialnih dejavnikov na stopnje duševne manjrazvitosti in na pojavljanje duševnih motenj pri njih. V raziskavo smo vključili 46 duševno manj razvitih otrok in 50 duševno ustrezno razvitih otrok. Znake duševnih motenj smo pri duševno manj razvitih otrocih iskali z uporabo vprašalnika Developmental Behavior Checklist, ki so ga izpolnjevali razredni učitelji otrok. Rezultati potrjujejo klinično in raziskovalno uporabnost vprašalnika, ugotovljene povezave pa nakazujejo sočasnost in soodvisnost telesnih dogajanj, socialnih vplivov, duševne manjrazvitosti in duševnih motenj tako v razvoju kot v sedanjem zdravstvenem stanju otrok.
Keywords: duševna zaostalost; Mental retardation; psihopatologija; Psychology; Child; otroci; psihologija; Child behavior disorders; Psychological tests; vprašalniki