Razširjenost in biologija vrste Pennisetia bohemica Králíček in Povolný, 1974 (Lepidoptera: Sesiidae) v Sloveniji - Predovnik, Željko (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Predstavljeni so izsledki raziskav biologije vrste Pennisetia bohemica Králíček in Povolný, 1974 v Zaplani pri Vrhniki, približno 23 km jugozahodno od Ljubljane. Po Laštůvki (2001) ima P. bohemica dveletni razvoj, kar potrjujejo tudi moje najdbe. Gosenice je mogoče najti skozi vse leto. Prvo leto prezimijo velike od (5) 8-12 mm, drugo prezimitev pa opravijo skoraj dorasle. Gosenice sem našel krajevno razširjene in vedno v manjšem številu, toda na številnih, predvsem dobro osončenih, vendar tudi na delno senčnih mikrolokalitetah v gozdu in ob njegovemu robu, med svetlim grmičevjem na jasah in posekah. Tam gosenic ni težko najti na različno starih grmičih njivskega šipka (Rosa arvensis Huds.) in v dosti manjši meri še ene nedoločene vrste iz rodu Rosa (Rosaceae), kjer na spodnjih delih mladih, eno in dveletnih (redkeje triletnih) poganjkov povzročajo nastanek značilnih deformacij ali zadebelin - šišk. Na starejših in močnih steblih prisotnost gosenic ni bila opažena. Neuspešni so bili pregledi debelih vznožij starih grmov, osamljenih grmičev in skupinic grmov izven sklenjenega gozda, na odprtih travnikih, ob njivah, cestah in železnici. Na feromone (IPO-DLO, Wageningen, Nizozemska) so prileteli številni samčki. V istem območju smo našli še 11 vrst steklokrilcev.
Keywords: biologija; biology; Lepidoptera; Slovenia; Slovenija