Politična znanost pred novimi izzivi - Lukšič, Andrej (Teorija in praksa, 2022)
V članku avtor obravnava vdor okoljske tematike v javno in politično sfero in kako se z njo sooča državna oblast v liberalnodemokratskem sistemu; ta zaradi specifične konstrukcije, ki je ustavno zavarovana, ne sme in ne more neposredno intervenirati v materialno produkcijo, ki je sicer pripoznana kot glavni vir okoljskih poškodovanj. Politična znanost, kolikor je zavezana miselni tradiciji, ki se je vzpostavila s Hobbsovim Leviathanom in Machiavellijevim Vladarjem in jo danes pripoznamo kot mainstream v politični znanosti, ima zaradi fokusiranja samo na razmerje med vladarjem in politično oblastjo vgrajeno konceptualno slepo pego in se z vprašanjem okolja ne more spopasti drugače, kot da ga dojema le kot periferen politični problem. Avtor zato zagovarja tezo, da je treba politično znanost rekonceptualizirati in v ospredje postaviti razmerje med javno oblastjo in materialno produkcijo, če hoče politična znanost ostati na ravni zahteve zgodovinskega trenutka in prispevati k misli za potrebno transformacijo
Keywords: kapitalistični produkcijski način; Okoljska politika; Onesnaževanje; Politične vede