KLETI ALI SKLADIŠČA? Zaloge niso za žužke Skoraj ne mine dan, da se sanitarnemu inšpektorju ne bi oglasil občan s pritožbo, da se mu /e pokvarilo to ali ono živilo, ki ga je bil nedavno kupil v tej ali oni trgovini. Potem se izkaže, da gre za zalogo, ki sijoje naredil že pred meseci, a ni računal, da o/je lahko postane žarko, da se v testeninah lahko nabere ple-sen, da moka lahko oživi s črvi ali pa se navzame vonja po pralnem prašku. »Marsikateri poslovodja bi zavidal zalogam, ki so si jih nekateri občani naredili po kleteh,« je povedal Franc Ger-lovič, načelnik sanitarne inš-pekcije. Večina stanovanj v mestu nima shramb, kamor bi lahko za dalj časa spravljali zaloge hrane, kleti pa so ali tople ali vlažne in so kornaj primerne za ozirnnico. A prav v kleteh so inšpektorji našli vse vrste osnovnih živil, pralne praške, bencin, petrolej, a vsaka od teh reči ima svojo življenjsko dobo. Le-ta pa je odvisna od marsičesa; od surovin, iz kate-rih je narejena, do tega, kako je bila uskladiščena, prepelja-na in kako je bila shranjena pri kupcu. Pojdimo po vrsti. Sojino ol je se hitreje razkraja O olju je zadnje čase precej govora, ker je to blago, ki ga občasno primanjkuje in s ka-terim se ljudje radi dobro za-ložijo. Na steklenicah ni zapi-sano, kako dolgo je užitno, vendar se proizvajalci zdaj do-govarjajo, da bodo to storili v kratkem času, saj pripravljajo nov pravilnik. Olje, ki je zdaj na trgovskih policah, ni več takšno, kakršno je nekdaj bi-lo. V njem je namreč vse več soje in vse manj sončnic. Le-te postajajo na naših njivah čedalje bolj redke, ker je pri-delovanje drago, za nameček pa jih napada bolezen, kateri strokovnjaki še niso povsem kos. »V steklenicah z etiketo ,sončnice' je zdaj mešano olje, v katerem je včasih veliko več soje kot sončnic. Zato je olje tudi manj obstojno, saj se soja hitreje razkroji od sončnične-ga olja. Če ga pravilno hrani-te, se pravi v temnem in ne preveč toplem prostoru, naj bi držalo največ šest mesecev, medtem ko sončnično drži ]e-to dni,« je povedal tehnolog iz tovame »Oljarica« v Kranju. Pokvarjeno olje začne naj-prej dišati po ribah, kasneje pa postane žarko. Najbolj mu škodita svetloba in toplota. Kvarijo se tudi testenine »Načeloma tudi testenine nimajo roka trajanja,« je po-vedala inž. Marinka Česen iz »Žita«, »vendar se lahko tudi hitro pokvarijo. JVtoka, zlasti ajdova, vsebuje maščobe, ki se počasi razkrajajo. Vanjo se med drugirn lahko naselijo žitni molji, črvi in žužki, saj se ne manjka možnosti za okuž-bo na dolgi poti od proizvajal-ca do potrošnika. Naša skladi-šča moramo često zapliniti, da se narn ne zgodi kaj podob-nega.« Po njenern rnnenju mora moka in njeni izdelki zdržati vsaj šest mesecev, če je v pro-storu, ki je suh, zračen in to-pel, manj od 18 stopinj. Sicer rado pride do plesni, za katero pa vemo, da je hudo strupena. Crvi, pravijo, niso strupeni, prijetnega okusa pa najbrž ni-so... Kakor so nam povedali inšpektorji, imajo ljudje do-ma cele vreče moke, kar ni priporočljivo. Mtoka je zelo občutljiva za vonj in se hitro navzame vonja po pralnem prašku (tudi to so zabeležili na upravi inšpekcijskih služb), po petroleju, čistilnih sredstvih (tudi teh ne manjka v zalogah) in drugem. Testeni-nam pa }e sovražna predvsem vlaga. Ali se pokvari.tudi sladkor? V Tovarni sladkorja v Ormo-žu so trdili, da ste glede tega brez skrbi. Če pa hranite slad-kor v vlažnem prostoru, se vam bo strdil. Surova kava zdrži najdlje Večji križi in težave pa so s kavo, a ne sarno pri preskrbi. »Kava rada vsrkava kisik in vlago to se hitro sprevrže v prazno pijačo brez znanega vonja in okusa. Če jo hranimo dlje časa, počasi postane celo žarka, ker se v njej razkrojijo maščobe,« je na kratko opisal lastnosti priljubljene kavice Stane Slavec iz Embe. Pražena, zaprta kava zdrži mesec in pol do treh mesecev, če je odprta, pa le dobre tri, štiri tedne. Zmleta po mnenju strokovnjaka zadrži aromo in okus le deset dni, potem pa je z vsakim dnern slabša. Proces žarkosti traja šest mesecev. Če jo še hranite, potem imejte na zalogi le surovo kavo, kajti ta zdrži najdlje, celo par let. Hvaležna je tudi vakuumsko pakirana kava. Njen uradni rok trajanja je devet mesecev, če pa jo hranite v hladilniku, je po irurenju nekaterih užitna tudi čez leto, dve in več. Žal, takšne kave pri nas sploh ne prodajamo. Nazadnje še nekaj besed o pralnih praških: če je prašek na suhem, se mu pol leta ne sme nič zgoditi. Če je na vlagi, se rad skepi, sicer pa nima ro ka trajanja. Tako so povedali v Zlatorogu. Vonj škoduje le astmatikom in tistim, ki so nanj alergični. Škodljiv pa menda ni, a dokazano še ni. Ce potegnemo črto, lahko sklenemo, da se zalog ne iz-plača kopičiti in zaželeno je, da bi bile založene predvsem trgovske police, potem na do-mače ne bi nihče pomislil. Albina Adamič