Zeleno zavajanje, plastična prihodnost - Murn Lindič, Žiga (Pravni letopis, 2025)
Plastika je postala nepogrešljiv element sodobnega življenja, vendar njena obsežna uporaba povzroča pomembne okoljske in družbene posledice. V odziv na te izzive je Evropska unija vzpostavila celovit pravni okvir, ki vključuje omejitve za plastične izdelke za enkratno uporabo, spodbujanje recikliranja in prehod na krožno gospodarstvo, hkrati pa aktivno sodeluje pri oblikovanju mednarodnih pravno zavezujočih pobud. Pogosto se pojavlja zeleno zavajanje potrošnikov, saj so okoljske trditve izdelkov lahko zavajajoče glede njihove reciklabilnosti ali okoljskega učinka. EU je sprejela Direktivo (EU) 2024/825 in predlog direktive o zelenih trditvah in Uredbo (EU) 2025/40, ki postavljata zahteve za preverjanje, sporočanje in utemeljevanje okoljskih oznak ter standarde embalaže. Kljub temu obstajajo neskladja med deklarirano zmožnostjo recikliranja in dejansko reciklažo, kar omejuje učinkovitost varstva potrošnikov. Analiza vsakodnevne uporabe plastike kaže, da je za resnično trajnostno rabo nujen celovit pravni okvir, ki povezuje proizvodnjo, ravnanje z odpadki in nadzor nad okoljskimi trditvami.
Keywords: circular economy; consumer protection; EU legal framework on plastics; green claims; greenwashing; krožno gospodarstvo; Plastične mase; plastika za enkratno uporabo; pravna ureditev plastike v EU; reciklabilnost; recyclability; single-use plastics; Varstvo okolja; Varstvo potrošnikov; zelene trditve; zeleno zavajanje