Dualizem telesa in duše - Hudej, Franc (Teorija in praksa, 2013)
Dualizem telesa in duše je navzoč v teologiji in svetih knjigah pri večini religij, pa tudi v filozofskih in psiholoških delih. Descartes je ugotavljal, da je telo sestavljeno iz materije duša pa ne, in da je telo končno - duša pa je neskončna. Spinoza je nasprotoval Descartesovi ideji o dualizmu duše in telesa. Ugotavljal je, da se v materiji skrivajo vse značilnosti neskončnosti,neomejenosti in nedoločnosti, zato imajo vsi pojavi svoj izvor v materiji. Najnovejše raziskave na področju živih celic, genoma in možganov ne potrjujejo dualizma telesa in duše. Telo ni le to, kar vidimo in otipamo, in tudi duša ni ločena entiteta, temveč sestavni del procesov v nevronski mreži. Damasio ugotavlja, da je človeško telo kompleksna in integrirana celota z možgani, ki se nenehno spreminja. Sodobna nevroznanost ugotavlja, da vse človekove umske aktivnosti, ki se pripisujejo duši, izhajajo iz možganov in da možgani in telo tvorijo enoten organizem.
Keywords: Človekovo telo; Dualism; Dualizem; Duša; Human body; možgani; Neurosciences; Nevroznanosti; Soul; zavest