A mathematical model of the dimensional chain for a generation 2 wheel hub unit - Adamczak, Stanisĺaw (Strojniški vestnik, 2025)
Članek predstavlja pregled konstrukcijskih rešitev pesta kolesa ter predlaga matematični model dimenzijske verige in enačbo za izračun tolerance za izračun osne zračnosti za sklop pesta kolesa 2. generacije s krogličnimi ležaji. Analiza dimenzijske verige in njena sinteza sta izvedeni z uporabo treh metod delne zamenljivosti. Predlagana je bila možnost izdelave ležaja pesta z uporabo izbirne kompenzacije. Opravljeni razmisleki predstavljajo alternativo sedanji metodi načrtovanja procesa, ki temelji na številnih poskusih in precejšnjih stroških.
Keywords: axial clearance; dimensional chain; dimenzijska veriga; enota kolesnega pesta; kotalni ležaji; osna zračnost; rolling-element bearings; tolerance formula; tolerančna formula; wheel hub unit