Kotaljenje krožnice po regularni krivulji - Moravec, Primož (Obzornik za matematiko in fiziko, 2011)
V članku izpeljemo parametrično enačbo krivulje, po kateri se giblje izbrana točka za krožnici, ki se brez zdrsavanja kotali po regularni krivulji. Obravnavamo tudi kotaljenje po prostorskih krivuljah.
Keywords: curves in Euclidean space; diferencialna geometrija; differential geometry; kotaljenje krožnice; krivulje v evklidskem prostoru; regular plane curve; regularna ravninska krivulja; rolling of a circle