The deliberative quality of referendum coverage in direct democracy - Marcinkowski, Frank (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek predstavlja rezultate sistematične in standardizirane analize vsebine 4.559 člankov, ki so poročali o devetih švicarskih referendumih med letoma 1983 in 2003, in meri posvetovalnost javne debate v medijih. V zadnjem desetletju čedalje več raziskav pri analizah vsebin množičnih medijev uporablja posvetovalni okvir. Kljub temu so omenjene raziskave sledile skeptični perspektivi in dokazale, da posvetovanje v medijih ne more izpolniti zahtevnih meril, ki jih ponuja normativna teorija. Članek pa nazorno prikaže, da v švicarskih neposrednih demokratičnih kampanjah obstajajo primeri posvetovalnega novinarstva. Avtorja trdita, da politični sistem zrele neposredne demokracije, kot je Švica, skupaj z novinarsko kulturo, ki jo oblikujejo državljanske pobude in referendumi, lahko omogoča primerno okolje za javno posvetovanje v medijih.
Keywords: Direct democracy; Neposredna demokracija; Novinarstvo; Referendum; Switzerland; Švica; Journalism; democracy; demokracija; mass media; množični mediji; printing; tisk; informiranje