Why do research into men's care work? - Hrženjak, Majda (Teorija in praksa, 2019)
V uvodnem članku avtorici raziskovanje skrbstvenega dela moških umestita v širši kontekst študij spolov, sistemov blaginje, socialnih politik in sociologije dela. Predstavita glavne teoretske pristope v raziskovanju spolne delitve skrbstvenega dela s posebnim poudarkom na perspektivi moškosti, konceptualizirani v kritičnih študijah moških in moškosti. Aktualne refleksije in empirične raziskave o smernicah vključevanja moških v neformalno in formalno skrbstveno delo v Evropi, ki jih avtorici predstavita, kažejo, da lahko skrbstveno delo moških predstavlja nasprotje/alternativo tradicionalnim in hegemonim moškostim, zato je vključevanje moških v skrbstveno delo kompleksen proces identitetnih pogajanj. O tematiki moških v skrbstvenem delu premišljata tudi v neoliberalnem kontekstu spreminjanja trga dela in moškosti ter nakažeta njene transformativne potenciale.
Keywords: care work; critical studies; gender studies; kritične študije; masculinities; men; moški; moškost; skrbstveno delo; študije spolov