Stava naslonk v jeziku Brižinskih spomenikov - Šekli, Matej (Jezik in slovstvo, 2025)
V prispevku so obravnavane nepregibne in pregibne naslonke, ki se potencialno lahko pojavljajo v naslonskem nizu – to so stavčni členki ter zaimenske in glagolske pregibne naslonke – v jeziku Brižinskih (tudi Freisinških) spomenikov (zapisanih najverjetneje v obdobju ok. 972–1039), najstarejši izpričani časovni različici slovenskega jezika, in sicer z opisno jezikoslovnega gledišča z zgodovinsko jezikoslovnimi osvetlitvami. V prvem delu članka so pregibne naslonke predstavljene z oblikovnega vidika, v drugem delu je določen položaj naslonk oz. naslonskega niza v stavku, v tretjem pa zaporedje posameznih pregibnih naslonk v naslonskem nizu.
Keywords: besedni red; Brižinski spomeniki; clitics; comparative linguistics; Early Slovene; Freising Fragments; Freisinški spomeniki; naslonke; primerjalno jezikoslovje; skladnja; Slovene language; slovenščina; syntax; word order; zgodnja slovenščina