Vsakdanja prehrana zasavskih rudarjev v luči nabavnih knjižic in drugih virov oskrbe - Mlakar Adamič, Jana (Traditiones (Ljubljana), 2005)
V prispevku je obravnavana vsakdanja prehrana zasavskih mezdnih delavcev, med katerimi prevladuje poklicna skupina rudarjev in njihovih družin. Z analizo nabavnih knjižic kot primarnega vira pojasnjuje, zakaj se je pri nižjih družbenih plasteh središče zanimanja za prehrano premaknilo z načina priprave živil na način nabave. Predstavljeni so raznoteri individualni viri oskrbe s hrano v industrijskem okolju in regionalna kuhinja na dozdaj slabo raziskanem območju Slovenije.
Keywords: ethnology; etnologija; food; prehrana; rudarji; Zasavje; Central Sava Valley; zgodovinski pregledi