Optično zakrivanje na podlagi transformacijske optike - Kavčič, Aljaž (Matrika, 2018)
Transformacijska optika obravnava načine vodenja svetlobe skozi medij s prostorsko anizotropnim in nehomogenim lomnim količnikom, tipično s ciljem zakriti objekte pred elektromagnetnim valovanjem in jih tako narediti efektivno nevidne. Obravnava spremenjeno geometrijo prostora skozi katerega se širi svetloba, kot je določeno s pravilno zasnovanim transformacijskim medijem, ki je pogosto sestavljen iz umetnih metamaterialov. Ta seminar se osredotoča na opis transformacijske optike ter kako na podlagi tega ustvarimo različne vrste optičnih plaščev za skrivanje predmetov.
Keywords: metamateriali; metamaterials; optical cloaking; optični plašči; optično zakrivanje; transformacijska optika; transformation optics