Književna esejistika in književna kritika - Štuhec, Miran (Slavistična revija, 2013)
Namen članka je prikazati, kako se je v zadnjem času slovenska literarna veda odzivala na književnokritiško in literarnoesejistično prakso. Glavna ugotovitev potrjuje predpostavko, da je v zadnjih desetih ali petnajstih letih nastalo več del, ki so pomembno dopolnila starejše zgodovinske in teoretske uvide. Če k temu dodam še druge znanstvene dogodke, potem je mogoče skleniti, da je literarna veda obe področji reflektirala vitalno in kompetentno.
Keywords: axiology; esejistika; history of the essay; književna kritika; literary criticism; literary essay; Slovene literary history; Slovene literary studies; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska literarna veda; slovenska literarna zgodovina; vrednotenje; zgodovinski pregledi