Razvijanje računalniškega mišljenja z in brez robotov v predšolskem obdobju - Ferčec, Karmen (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Da bi popestrili dejavnosti v skupini in otroke pripravili na lažje reševanje problemov v življenju, smo izvedli številne aktivnosti, kjer otroci razvijajo računalniško mišljenje. Otrokom računalniško mišljenje pomaga razvijati logično razmišljanje, reševanje problemov in ustvarjalnost. Otroci razvijajo veščine, ki so osnove za kasnejše razumevanje digitalnega sveta. Razvijanje računalniškega mišljenja je ena izmed prednostnih nalog, katero smo si zadali v šolskem letu, zato smo in še bomo dejavnosti izvajali skozi celo leto. Na začetku so otroci računalniško mišljenje razvijali skozi različne zabavne igre, kjer so se morali orientirati po mreži v igralnici in na listu. Gibali so se po navodilih prijatelja ali po danem algoritmu. Kasneje smo otrokom ponudili tudi robota Bee bot in mTiny. Otroke smo opazovali od začetka do konca dejavnosti in ugotovili, da so pri teh aktivnostih izredno motivirani, bolj pozorni in radovedni. Opazili smo, da je robot mTiny enostavnejši za uporabo kot pa robot Bee bot in tako otroku, ki reši problem samostojno, ponudili robota Bee bot, medtem ko otrokom, ki pri reševanju problemov potrebujejo pomoč odrasle osebe, ponudili robota mTiny. Menimo, da otroci potrebujejo več takšnih dejavnosti, da bodo razvili sposobnost samostojnega reševanja problemov.
Keywords: algorithms; algoritmi; computational thinking; cooperative learning; predšolska vzgoja; Predšolsko učenje in poučevanje; pre-school education; problem-solving; računalniško mišljenje; reševanje problemov; Robotika; sodelovalno učenje