Stritarjevi in Aškerčevi lirski popotni cikli - Žerjal-Pavlin, Vita (Slavistična revija, 2005)
V nasprotju s prevladujočimi pripovednimi žanri potopisne književnosti predstavljajo njeno lirsko vrsto pesmi s popotniško motiviko, ki sta jih tako Josip Stritar kot Anton Aškerc po trikrat povezala v lirske cikle. Ker sta prizaporedju upoštevala kronotop potovanja, sta tako oblikovala nedominantno narativno strukturo sintagmatskega cikla, s tem pa tudi implicitno zgodbo o potovanju oziroma lirski ciklični potopis, varianto v 19. stoletju na Slovenskem zelo popularnega potopisja. Vendar sta uresničevala različni težnji: Stritar je s temi cikli liriziral v izhodišču pripovedno zvrsti! potopisa, Aškerc pa je z njimi liriko približal dominantnim pripovednim zvrstem v realizmu.
Keywords: Aškerc, Anton, 1856-1912; Aškerc, Anton: Iz popotnega dnevnika; lirika; potopisi; Slovene literature; slovenska književnost; Stritar, Josip, 1936-1923; Stritar, Josip: Popotne pesmi