Štiridesetletnica organiziranega entomofavnističnega delovanja v severovzhodni Sloveniji - Devetak, Dušan (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2022)
Pred letom 1982 v severovzhodni Sloveniji ni bilo organizirane dejavnosti entomologov. Pred drugo svetovno vojno je v severovzhodni Sloveniji - poleg velikega števila nemško govorečih entomologov - žuželke s tega območja nabirala le peščica Slovencev. Za rojstno letnico današnjega Slovenskega entomološkega društva Štefana Michielija imamo leto 1952, ko je bila ustanovljena entomološka skupina pri Prirodoslovnem društvu Slovenije. Mejnik v delu entomologov severovzhodne Slovenije je bilo leto 1982, ki ga imamo za začetek njihovega organiziranega delovanja. Takrat so se entomologi iz Štajerske, Koroške in Prekmurja prvič formalno sestali. V letu 2022 slovenski entomologi obeležujejo več jubilejev - 70-letnico ustanovitve in delovanja Slovenskega entomološkega društva Štefana Michielija, 40-letnico organiziranega delovanja entomologov v severovzhodni Sloveniji in 30-letnico ustanovitve in delovanja Slovenskega odonatološkega društva. V prispevku prikazujemo kratek pregled zgodovine teh dejavnosti v severovzhodni Sloveniji.
Keywords: favnistika; severovzhodna Slovenija; zgodovina entomologije