Urbana reciklaža kot odgovor na sodobne probleme mest - primer Murska Sobota - Červek, Jernej (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2021)
Ukrepi za zajezitev pandemije so dodatno poudarili probleme sodobnih mest, ki se prepočasi odzivajo na sodoben način življenja in podnebne spremembe oziroma se ne prilagajajo na zahteve, ki izhajajo iz načel trajnostnega razvoja. Glavni ukrep v okviru omejevanja pandemije covida-19 je vzdrževanje socialne distance, da se izognemo gneči in neposrednemu stiku med ljudmi. Odločanje o omejitvah, ki zadevajo delovanje in funkcionalnost urbanega prostora, ne sme biti začasno in enostransko, temveč naj postane posledica usmeritev trajnostnih urbanih politik in celostnega načrtovanja na ravni mesta. Urbana gostota, stavbna tipologija, mobilnost in organizacija javnih odprtih površin itd. so ključni gradniki mest, ki so jih različni ukrepi za zajezitev pandemije covida-19 postavili pod vprašaj prihodnjega razvoja. Urbana reciklaža je sodoben pristop v načrtovanju in usklajevanju ravnovesja med urbanimi gradniki. V prispevku je koncept urbane reciklaže predstavljen na primeru soseske v Murski Soboti.
Keywords: mesta; Murska Sobota; pandemije; socialna distanca; trajnostni razvoj; urbani prostor; urbanistično planiranje